Андрушківська громада

Житомирська область, Житомирський район

Ой, на Івана... Ой, на Купала...

Дата: 08.07.2019 16:13
Кількість переглядів: 1511

Свято Івана Купала – одне з найдавніших старослов’янських свят, яке своїми коріннями походить ще із часів язичництва. Дохристиянська назва свята не відома, а сучасна, як вважають більшість дослідників, виникла з інтерпретації  слова «хреститель», яке з грецької перекладається як «купатель», що пов'язано з ритуальним обмиванням у відкритому водоймищі.

В більшості стародавніх європейських народів це свято пов'язане з природним явищем - літнім сонцестоянням, після якого день починає скорочуватись. Небесне світило у цей день досягає найвищої точки і сили свого світіння, нагадуючи про те, що час рухається до зими, і незабаром ночі будуть ставати довшими. Темні сили несказанно раділи такому розкладу. Слов'яни, будучи затятими сонцепоклонниками, не могли змиритися з таким ходом подій, тому і виникла традиція розпалювати величезні вогнища, щоб відлякати всіляку нечисть

Фото без опису

До свята в Андрушках почали готуватися заздалегідь. Берег річки Паволочка (місце, де завжди проводилося це свято) був очищений від сміття, сцена прикрашена декором, висока трава викошена по всієї території, а на березі було складене величезне кострище. КП «Андрушки» гарно підготувало майданчик для проведення народного гуляння.

Фото без опису

Початок свята був оголошений на восьму годину вечора, але збиратися усі стали пізніше. Мабуть це пов’язано з нашою звичкою довго сидіти біля дзеркала та досконально нагладжувати сукню, щоб виглядати найкраще за всіх, так? ;-) Ну, як би там не було, а театралізоване дійство в цей вечір розпочалося. І в цей раз Водяний (В. Гущін) шукав собі наречену, а його підлеглі жителі водяного царства (С. Каташинський, А. Мазуренко, А. Петриченко та ін.) допомагали як могли.

Фото без опису

Вродлива циганочка (Ю. Мошківська) намагалася нагадати володарю морів щасливу долю, наречені (Катя і Оля Пасічник, Наталя Бандура) шикувалися у чергу, а жабенятки, охоронці морського царя та інша морська челядь забавляли хазяїна свята та його гостей.

Фото без опису

На протязі усього театралізованого дійства співучі мотиви дарували глядачам артистки вокальної студії «Стигла вишня», а під танцювальні ритми театру-студії «Зорепад» глядачів наповнювали дуже гарні та яскраві емоції.

Фото без опису

Наприкінці святкової вистави було запалене чарівне багаття, яке своєю вогненної енергетикою повинно відлякати всіляку нечисть та очистити людство від хвороб та нещасть.

Фото без опису

Подальшу концертно-танцювальну програму продовжив колектив «Верхівня», під спів якого молодь «запалила» нічну дискотеку.

Фото без опису

Народне гуляння продовжувалося до ранку. Гостям свята було чим підкріпитися та поповнити сили для подальших танців та розваг – місцеві підприємці розгорнули торгівельні палатки, поруч на вогні піджарювалися шашлики, а малеча насолоджувалася всілякими солодощами. Для любителів екстриму було запропоноване катання на швидкісному катері.

Фото без опису

Відео:

 

 

 

 

Ті, хто не зміг відвідати свято – ласкаво просимо на нашу сторінку у фейсбук…

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь