Андрушківська громада

Житомирська область, Житомирський район

Шанс на успіх: отримайте грант для свого малого чи середнього бізнесу

Дата: 05.05.2023 14:03
Кількість переглядів: 168

Фото без опису

Отримання грантів для малого та середнього бізнесу може бути значною підтримкою для підприємців, які прагнуть розвивати свій бізнес таі реалізувати нові ідеї. Гранти дозволяють отримати фінансову підтримку без необхідності повертати її в майбутньому, що робить їх більш привабливими для підприємців, ніж позики.

Отже, як отримати гранти для малого та середнього бізнесу?

  1. Програми державної грантової підтримки 

Головною державною грантовою програмою для стимулювання бізнесу в умовах війни є урядовий проєкт “єРобота”, що передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та для навчання. Переглянути гранти...

  1. Починаючи з 1 лютого 2023 року розпочалася нова хвиля реалізації в рамках державної програми «Власна справа» - можливість отримати мікрогрант в сумі 250 тис. грн.

Грант на власну справу – подати заявку

  1. За сприяння державної служби зайнятості особи мають можливість одноразово отримати ваучер для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці

Ваучер – документ встановленого зразка, що дає особі відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» право на перепідготовку, підготовку на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у навчальних закладах чи у роботодавця.

Все про ваучер

  1. Поновлено програму «Рука допомоги» - кредити непрацюючим громадянам з малозабезпечених сімей на початок чи розвиток власної справи. Переглянути на сайті…

Гранти від іноземних держав та міжнародних фінансових інституцій

  1. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) завдяки фінансуванню ЄС і країн-донорів пропонує гранти малим та середнім підприємствам України для зростання бізнесу. Банк допомагає залучати висококваліфікованих консультантів, котрі допоможуть трансформувати бізнес, надаючи кошти для часткової оплати їхніх послуг. Сума кожного гранту - від 25% до 75% вартості консалтингових послуг, але не більше 10 000 євро.                                                            

На підтримку можуть розраховувати малі й середні підприємства зі штатом до 250 працівників, які працюють більше двох років. Програма стосується усіх секторів економіки, окрім фінансового, страхового, тютюнового, ігрового, виробництва міцних алкогольних напоїв та ВПК.

ЄБРР також продовжує секторальну підтримку меблевої, туристичної і текстильної галузей. Крім того, банк стимулює розвиток українського бізнесу за такими напрямками як гендерна рівність, використання зелених технологій і цифровізація.

  1. Діє Програма для підприємств-позичальників Укрексімбанку, які успішно реалізують інвестиційні субпроєкти. ЄБРР надає їм можливість отримати грант у розмірі до 15% від суми  субкредиту (до 450 000 євро).
  2. Програма міжнародної технічної допомоги «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі» підтримує фінансування інвестиційних проєктів українських мікро-, малих та середніх підприємств в умовах війни – компенсує до 30% від вартості відповідних проектів. Фокус підтримки зосержується водночас як на релокованих підприємствах, так і на нерелокованих, які планують здійснювати інвестиції у свою виробничу діяльність. Загальний бюджет ініціативи становить 2,4 мільйона євро, включаючи 1,3 мільйона євро як початкову суму доступну для грантів.

Фінансування відбувається за кошти уряду Німеччини.  уряду Німеччини. Реалізацію ініціативи здійснюватиме німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерстві з German Sparkassenstiftung, Фондом розвитку підприємництва та на першому етапі з двома українськими банками – Банком «Львів» та «Ощадбанком».

Максимальний розмір інвестиційного проєкту, який може бути підтриманий ініціативою, становить 240 тис. євро в гривневому еквіваленті, а максимальний грант для кінцевого бенефіціара становитиме до 30 тис. євро. Взяти участь в ініціативі зможуть підприємці без обмеження за видами економічної діяльності.

Однак, вимоги до учасників програми такі:

  • отримувачами мають бути мікро-, малі та середні підприємства;
  • не менше 70% бізнесу має перебувати у приватній власності;
  • бізнес має існувати не менше одного року;
  • мають бути позитивні результати діяльності (прибуток) принаймні за 2021 рік;
  • бізнес не може класифікуватися як високоризиковий відповідно до стандартів НБУ;
  • учасники повинні дотримуватися екологічних та соціальних стандартів відповідно до чинного законодавства України.

Щоб узяти участь, підприємцю потрібно звернутись до одного з банків-партнерів ініціативи та підтвердити відповідність вищезазначеним критеріям. У разі їх прийнятності, банк-партнер надає кредит для фінансування бізнес-проекту, після успішної реалізації якого підприємець отримує грант. Бенефеціари програми також матимуть змогу отримати консалтингову допомогу для подальшого розвитку бізнесу.

  1. Також грантову допомогу бізнесам, які мають на меті релокацію бізнесу в більш безпечні регіони (наприклад, на захід України) із подальшим поновленням бізнес-діяльності, надає Данська рада у справах біженців (DRC). Програма передбачає фінансову підтримку до $15000 - залежно від кількості робочих місць, які планується створити, відновити чи зберегти, а також від індивідуальних потреб бізнесу.
  2. Бюджет проєкту “Erasmus для молодих підприємців — Україна” – 3 мільйони євро. Дедлайн конкурсу - 11 травня.
  1. Програма USAID з аграрного і сільського розвитку запрошує подавати й заявки на одержання субгрантів для реалізації проєкту Підтримка ММСП зернового напряму у збільшенні потужностей зберігання та сушіння зерна. Ключові умови - наявність у заявника власних елеваторних, зерноочисних або сушильних потужностей, а також співфінансування (не менше 50% власних або кредитних коштів).          Планується надати до 185 мільйонів гривень у вигляді десяти субгрантів.  Приблизна дата початку діяльності в межах субгрантів, наданих за результатами конкурсу, – 15 травня.
  2. Міжнародна сільськогосподарська науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience тим часом оголосила про проведення освітньо-грантової програми TalentA-2023 для жінок-фермерок. Учасниці отримають доступ до інформації, яка допоможе їм забезпечити життєздатність бізнесу з урахуванням практик сталого розвитку, а також матимуть можливість виграти грант для зростання власного бізнесу та соціальної підтримки своїх громад. Грантовий фонд у 2023 році перевищує 1 мільйон гривень.

Навчання триватиме з 1 липня до 31 серпня. Учасниці, які успішно завершать навчання, матимуть можливість взяти участь у конкурсі та позмагатися за гранти. Для цього треба до 30 травня зареєструватися за посиланням.

  1. Програма USAID “Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ), яку втілює Кімонікс Інтернешнл, приймає грантові заявки на підтримку в  безперервності та відновленні бізнесу, включно із переміщенням або відновленням підприємств в умовах війни, розширенням чи розростанням на зовнішні ринки, збереженням рівня бізнес-можливостей та їх покращенням. Наразі USAID КЕУ зосереджується на секторах інформаційних технологій, інжинірингу, виробництва та послуг (наприклад, виробництво меблів, текстилю, іграшок, косметики, товарів для дому, зооіндустрія, харчова промисловість та електронне обладнання), а також креативних індустрій. При цьому, як зазначається, програма відкрита до заявок на підтримку інших секторів.

Програма планує надати приблизно 36 мільйонів гривень (до 50 грантів). Очікується, що сума кожного гранту становитиме від 600 тисяч до 1,2 мільйона гривень. Заявки прийматимуть до 24 липня через спеціалізовану платформу Submittable.

  1. Грантова програма на $1 мільйон для креативних підприємців від МКІП та Київської школи економіки. Під час міжнародного форуму “Креативна Україна” міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко і президент Київської школи економіки Тимофій Милованов домовилися про надання в межах чинної грантової програми благодійного фонду “КШЕ” “Talents for Ukraine” окремого модуля індивідуальних грантів для креативних підприємців. Головне завдання – описати нестандартну і амбітну ідею, обґрунтувавши, чому саме вона заслуговує підтримки. Якщо ідею підтримають, її автор одержить від $5 тисяч на її подальшу розробку і, можливо, втілення.

Повідомити про бажання взяти участь у конкурсі можна через гугл-форму.

Кількість грантів, на отримання яких кожен підприємець чи підприємство може подавати заявки, ніхто не обмежує. Проте важливо, щоб наданий вами пакет документів відповідав умовам оголошених грантодавцями конкурсів. Вони у кожному випадку різні. Тож підготовка має бути ретельною Але винагорода того варта: суттєва безповоротна фінансова підтримка - без потреби оббивати пороги чиновницьких кабінетів чи банківських офісів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь