Андрушківська громада

Житомирська область, Житомирський район

Масниця в Андрушках

Дата: 18.02.2018 14:48
Кількість переглядів: 1061

Свято Масниці в Андрушках

  Масляна (Масниця, Колодій…) - є одним з найстаріших свят слов’янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще М’ясопустним або Сирним тижнем. Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м`ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

      Намагалися це зробити і жителі Андрушківської ОТГ,  які 18 лютого зібралися біля Будинку культури с. Андрушки і прийняли активну участь у святі, яке розпочалося з концерту художньо-самодіяльних колективів с. Андрушки та с. Харліївка. З святковими вітаннями до присутніх звернулися сільський голова  Анатолій Бочківський  та настоятель Вознесенської церкви  с. Андрушки отець Володимир. Вокальна група «Стигла вишня»,  до складу якої входять жительки с. Андрушки, під керівництвом музичного керівника Скоківського Петра Дмитровича  порадувала численних учасників свята веселими та жартівлими піснями. Дитяча студія «Зорепад» Андрушківського Будинку культури  з керівником Гущиною Сніжаною своїми виступами вдало допомогала дорослим колегам. Жителі с. Андрушки та гості свята тепло вітали виступ жіночої вокальної групи з с. Харліївка та сольний виступ макарівчанки Бензи Марини .

       

А яка ж це Масниця без забав? Азарту та сміху присутнім додали молоді хлопці, які один за одним штурмували височенький стовп. І своїх односельчан вони не підвели. Всі кульки в яких знаходились записки з назвами подарунків, було успішно знято. Призи для цікавої забави було надано  підприємством ТОВ «Сігнет-Центр» та Андрушківською сільською радою. Порадували учасників свята і місцеві підприємці Павлюк І., Мишута О., Кулібаба А., Каташинський В., за допомогою яких прямо на вулиці готувалися смачні святкові страви. А кулінари дитячих садочків «Сонечко», «Ялинка», «Дзвіночок», Андрушківської СШ  та с. Василівка приготували смачний куліш, вареники, млинці,  якими гостинно частували присутніх.

Приємні запахи святкових страв, веселий спів, молодецькі забави та радісний настрій були свідченням того що свято вдалося, і тому хочеться від душі подякувати головному організатору свята – директору Будинку культури с. Андрушки Коломієць Катерині.

         Всім учасникам свята – акторам, глядачам, керівникам, місцевим жителям та гостям побажали гарного настрою, міцного здоров`я та миру в нашій рідній УКРАЇНІ, і до зустрічі на Масниці в наступному році!        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь