Андрушківська громада

Житомирська область, Житомирський район

На Житомирщині – посилено заходи з профілактики грипу птиці

Дата: 08.12.2020 16:42
Кількість переглядів: 624

В Миколаївській області зареєстровано випадок грипу птиці, на Житомирщині – посилено заходи з профілактики

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області в особистому селянському господарстві в с. Кандибине Новоодеського району Миколаївської області було зареєстровано загибель птиці.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Одеській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби 04.12.2020 встановлено діагноз на грип птиці (звіт про результати дослідження № 003764 п.м./20). За попередньою інформацією в епізоотичному вогнищі (с. Кандибине) в 71 дворі утримується близько 1000 голів домашньої птиці.

Віруси грипу, що інфікують птахів, називають вірусами “пташиного (курячого) грипу”. На пташиний грип можуть хворіти усі види птахів. Окрім того, віруси пташиного грипу можуть інфікувати людей і деякі види тварин. Пташиний грип серед диких птахів часто протікає безсимптомно, однак у домашніх птахів вірус може викликати важке захворювання і загибель.   Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць.

Люди інфікуються пташиним грипом при тісному контакті з хворими свійськими птахами під час догляду за ними, забою та обробки. Єдиним надійним захистом від поширення пташиного грипу у цей час є знищення всіх інфікованих птахів. Вірус пташиного грипу добре переносить глибоку заморозку і може зберігатися в заморожених тушках птахів до одного року. Вірус пташиного грипу миттєво гине при 100 °С, через 2-3 хвилини – при 65-70 °С, а при нагріванні до 50-60 °С – тільки через 30-40 хвилин.

 

Як попередити зараження людини:

– у випадку виявлення хворого чи мертвого птаха треба негайно сповістити про це ветеринарних працівників;

– уникати контакту з захворілим чи мертвим птахом;

– не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі;

– після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) і іншими продуктами птахівництва обов’язково ретельно мити руки з милом;

– перед уживанням яєць ретельно мити шкарлупу мильною водою;

– вживати в їжу продукти птахівництва тільки після термічної обробки: яйця потрібно варити не менш 10 хвилин, а м’ясо – не менш 30 хвилин при температурі 100 °С;

 

 

Як попередити зараження свійських птахів:

В умовах загрози поширення пташиного грипу для запобігання зараження свійських птахів в приватних господарствах необхідно всіх свійських птахів перевести на закрите утримання, а на подвір’ях установити пугала, тріщатки і т.п. для відлякування диких птахів. Для догляду за домашніми птахами необхідно обов’язково використовувати спеціально виділений для цього робочий одяг (халат, фартух, рукавиці). Під час прибирання приміщень, де утримуються птахи, не слід приймати їжу, пити і курити.                         

Бажано періодично (2-3 рази на тиждень) обробляти попередньо очищене приміщення, де утримуються птахи, і інвентар (совки, мітли, лопати, цебра) 3 %-ним гарячим розчином каустичної соди чи 3 %-ним розчином хлорного вапна (хлораміну). Після дезинфекції пташника необхідно гнізда і сідала двічі (з годинним інтервалом) білити свіжегашеним вапном.

 

Попільнянське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь