Андрушківська громада

Житомирська область, Житомирський район

Розпочався черговий етап подання щорічних декларацій

Дата: 22.02.2022 15:23
Кількість переглядів: 342

Фото без опису

До відома посадових осіб місцевого самоврядування, посадових осіб юридичних осіб публічного права та депутатів

Андрушківської сільської ради!

 З 1 січня 2022 року розпочався черговий етап подання щорічних декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Посадові особи місцевого самоврядування, посадові особи юридичних осіб публічного права (комунальних підприємств, закладів, установ) та депутати Андрушківської сільської ради зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у порядку та терміни, визначені статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон), інші повідомлення, передбачені статтею 52 Закону.

Крім того, згідно частини 2 статті 45 Закону особи, зазначені у пункті 1, підпунктах "а" і "в" пункту 2 частини першої статті 3 Закону, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах "а" і "в" пункту 2 частини першої статті 3, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Упродовж семи днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію, але не більше трьох разів.

Статтею 52 Закону встановлено додаткові заходи здійснення фінансового контролю, а саме:  

-у разі відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний повідомити про це НАЗК у десятиденний строк з дня, коли суб’єкт декларування чи член його сім’ї відкрив зазначений валютний рахунок, або з дня, коли суб’єкту декларування стало відомо або повинно було стати відомо про відкриття зазначеного валютного рахунка членом сім’ї;

-у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня року, у якому виник обов’язок щодо подання повідомлення, суб’єкт декларування у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це НАЗК.

 Положення частини четвертої статті 52 застосовуються до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 513 Закону.

Для того, щоби вам було максимально комфортно розпочати кампанію декларування 2022 року, НАЗК підготувало оновлену редакцію роз’яснень, що охоплює понад 200 найпоширеніших питань: https://bit.ly/declaration2022

У роз’ясненнях можна знайти відповіді як на традиційні питання про те, як правильно декларувати спадщину, так і на ті, які почали виникати в декларантів лише минулого року: наприклад, чи потрібно декларувати «ковідну тисячу».

У роз’ясненнях з’явилися відповіді на нові питання, що найчастіше надходять до НАЗК від декларантів. Зокрема, як дізнатися назву вашої територіальної громади для заповнення адресних блоків, як декларувати майно, яке ви взяли в лізинг, чи потрібно декларувати аліменти, як заповнювати змінені чи нові блоки, що з’явилися у формі. Наприклад, НАЗК розповідає, як правильно заповнити блок «Для ідентифікації за межами України», де потрібно буде декларувати документи для посвідчення особи за кордоном та інші.

Марки, моделі транспортних засобів тепер можна обирати із запропонованого довідника (по першим літерам).

У всіх полях, які містять відомості про вартість потрібно буде обов’язково обрати додаткову позначку «це вартість на дату набуття права» або «це вартість за останньою грошовою оцінкою» (це зробить зрозумілим, чому вартість одного об’єкта може змінюватись щороку і це не помилка і не злий умисел декларанта).

Розділи 2.1 та 2.2 вимагатимуть від вас інформації для ідентифікації за кордоном. Це як закордонний паспорт громадянина України, так і документи, видані на території інших держав (про це докладно у Порядку заповнення і подання декларації).

Зазначаючи відомості про місце фактичного проживання або адреси для листування відтепер треба обрати відповідну позначку «це адреса фактичного проживання (станом на кінець звітного періоду) або «це адреса для листування» (на дату подачі декларації). Тепер буде зрозумілим, чому інколи об’єкт нерухомості вказаний як адреса «фактичного проживання» відсутній у розділі 3 «Об’єкти нерухомості».

Закладено підказки у самі назви граф і полів, оновлено спливаючі «підказки до полів», додано додаткові логічні перевірки, щоб декларанти не помилялися.

Додано новий блок щодо криптовалюти (тепер лише реальні її власники зможуть вказати її в декларації).

Відтепер можна буде вказати один банк і всі рахунки в ньому (декларанта та окремо членів його сім’ї).

Розділ 14 щодо видатків і правочинів тепер більш логічний, не потребує окремого заповнення блоків полів про правочини і видатки (багато хто  дублював інформацію або зазначав не у тому блоці полів).

Відтепер:

– якщо ви вчинили правочин (вартість його предмета більше 50 ПМ), але він не спричинив видаток (дарування, спадщина тощо), ви вказуєте відомості про такий правочин і обираєте позначку «Не застосовується» у полях щодо видатку;

– якщо правочин спричинив разовий видаток на суму більше 50 ПМ (разові видатки кожен з яких не менше 50 ПМ) – ви зазначаєте один раз правочин і у полях щодо видатку (видатків) вказуйте їх всі (якщо більше 1).

Щоб ознайомитися з новими блоками та правилами їх заповнення, ви також можете скористатися Порядком заповнення декларації.

Для того, аби у новому році декларування стало для вас простішим та зрозумілішим, НАЗК забезпечило автозаповнення деяких полів у декларації та можливість перевірити, чи коректно заповнені дані.

Звертаємо увагу, що через додану функцію автозаповнення деякі дані у чернетці створеної на основі попередньої декларації можуть зникати. Під час першого використання оновлених функцій можуть виникнути незручності. Проте більшість інформації у наступних деклараціях ви зможете додавати автоматично.

Також залишаємо перелік важливих посилань, які можуть стати вам у нагоді протягом цієї кампанії декларування:

Порядок заповнення декларації: повноцінна заюстована інструкція про те як правильно заповнювати кожен пункт декларації:

 https://wiki.nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2021/12/1111_compressed.pdf.

Контакт-центр НАЗК: якщо у вас виникли проблеми під час заповнення декларації ви також можете зателефонувати за номером +38(044) 200–06–94.

Технічна підтримка: якщо під час заповнення декларації виникнуть технічні проблеми, то ви можете звернутися на електронну пошту support@nazk.gov.ua та надіслати скріншот помилки.

Нагадуємо, що цього року колишні посадовці, які звільнилися з публічної служби у 2021 році, повинні востаннє подати щорічну декларацію.

Відповідальність.

За умисне неподання суб’єктом декларування декларації передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років, або позбавленням волі строком на 1 рік, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років (ст. 3663 КК України).

За несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 1726 КУпАП).

Суб’єктами адміністративної або кримінальної відповідальності за неподання або несвоєчасне подання декларації є особи, які зазначені у п. 1, п.п. «а» та «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону, які відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 45 Закону зобов’язані подавати декларацію.

За неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни в майновому стані передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 1726 КУпАП).

За подання недостовірних відомостей у декларації особа може притягатися до кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку.

1. Відповідно до ст. 3662 КК України:

- умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, карається штрафом від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин або обмеженням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років;

- умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, карається штрафом від 4000 до 5000 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

 2. Відповідно до ч. 4 ст. 1726 КУпАП подання завідомо недостовірних відомостей у декларації тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за цією статтею за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

3. У разі зазначення у декларації недостовірних відомостей, які відрізняються від достовірних на суму до 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб до суб’єкта можуть бути застосовані заходи дисциплінарного впливу.

Особа, яка вчинила корупційне правопорушення або правопорушення, пов’язане з корупцією, однак судом не застосовано до неї покарання або не накладено на неї стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, пов’язаними з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або такою, що прирівнюється до цієї діяльності, підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку (ч. 2 ст. 651 Закону).

Суб’єктами адміністративної та кримінальної відповідальності за подання недостовірних відомостей є особи, які відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 45 Закону зобов’язані подавати декларацію.

Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстру корупціонерів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь