Андрушківська громада

Житомирська область, Житомирський район

Заборона торгівлі рослинами, занесеними до Червоної книги

Дата: 20.02.2024 15:28
Кількість переглядів: 160

Фото без опису

Щорічно у весняний період на території України проводиться посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, які занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний, підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, черемша (цибуля ведмежа), конвалія звичайна. Збирання даних видів рослин шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій. Реалізація червонокнижних видів рослин, а також конвалії звичайної відбувається в місцях масової торгівлі (ринках) та поза їх межами. 

Андрушківська сільська рада нагадує, що торгівля рослинами,  занесеними  до Червоної книги України, у тому числі лікарськими, на ринках заборонена відповідно до абзацу 5 пункту 41 Правил торгівлі на ринках (затверджені спільним наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 № 57/188/84/105, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22.03.2002 р. за № 288/6576).

Також частиною 4 статті 9 Закону України «Про рослинний світ» торгівлю лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраних в порядку загального користування, заборонено.  Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь